Wees voorbereid op de SUP-regeling per 1 januari 2024

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van nieuwe regelgeving die invloed kan hebben op jouw bedrijfsvoering. Een van de regelingen waar je rekening mee moet houden is de Single Use Plastics (SUP)-richtlijn, die vanaf 1 januari 2024 in werking treedt. In deze blogpost leggen we uit wat de SUP-regelgeving inhoudt en voor wie deze relevant is. Daarnaast bespreken we specifiek de gevolgen voor verschillende sectoren, zoals kantoren, supermarkten, horeca, evenementen en sportclubs. Tot slot kijken we naar de voordelen van het gebruik van bedrukte herbruikbare drinkwaren, servies en bestek voor brandingdoeleinden.

Wat is de SUP-regelgeving?

De Single Use Plastics-richtlijn heeft als doel het verminderen van plastic afval dat veelal eenmalig wordt gebruikt en daarna wordt weggegooid. Deze regeling richt zich met name op producten zoals plastic rietjes, roerstaafjes, bestek, borden, bekers en ballonnenstokjes. Het streven is om deze producten te vervangen door duurzame alternatieven.

Voor wie geldt de SUP-regelgeving?

De SUP-regelgeving geldt voor verschillende sectoren en bedrijfstakken. Hieronder bespreken we specifiek de gevolgen per sector:

Kantoren, bedrijven en instellingen:

Voor kantoren, bedrijven en instellingen betekent de SUP-regeling dat het gebruik van plastic wegwerpproducten zoals bekers, bestek en borden niet meer is toegestaan. Het is belangrijk om over te stappen op herbruikbare alternatieven, zoals glazen, porseleinen servies en metalen bestek.

Supermarkten, detailhandel en kiosken:

Supermarkten en andere winkels zullen moeten stoppen met het aanbieden van plastic draagtassen aan klanten. Daarnaast moeten ook plastic verpakkingen van groente en fruit worden vervangen door duurzame alternatieven.

Horeca:

Voor horecagelegenheden geldt dat het gebruik van plastic rietjes, roerstaafjes en wegwerpbekers niet langer is toegestaan. Restaurants en cafés moeten overstappen op herbruikbare varianten of biologisch afbreekbare alternatieven.

Evenementen:

Evenementorganisatoren moeten ervoor zorgen dat er geen plastic wegwerpproducten meer worden gebruikt tijdens hun evenementen. Denk hierbij aan bekers, borden, bestek en verpakkingen.

Sportclubs en verenigingen:

Ook sportclubs en verenigingen dienen zich aan de SUP-regeling te houden. Dit betekent dat er geen plastic drinkflessen of wegwerpverpakkingen meer mogen worden gebruikt tijdens trainingssessies of wedstrijden.

Voordelen voor branding met bedrukte herbruikbare drinkwaren

Nu je op de hoogte bent van de SUP-regelgeving en de gevolgen per sector, wil je natuurlijk weten hoe je hierop kunt inspelen en tegelijkertijd je branding kunt versterken. Een effectieve manier om dit te doen, is door bedrukte herbruikbare drinkwaren, servies en bestek te gaan gebruiken. Hier zijn enkele voordelen van deze aanpak:

1. Verbetering van het imago:

Door over te stappen op duurzame alternatieven laat je als bedrijf zien dat je milieubewust bent en geeft dit een positief signaal naar klanten en medewerkers. Dit kan leiden tot een verbetering van het imago van jouw bedrijf.

2. Vergroten van naamsbekendheid:

Het gebruik van bedrukte herbruikbare drinkwaren zorgt ervoor dat jouw merk of logo overal mee naartoe wordt genomen door klanten en personeel. Hierdoor vergroot je de naamsbekendheid en creëer je meer exposure voor jouw bedrijf.

3. Duurzaamheid als unique selling point:

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt voor consumenten, kan het gebruik van herbruikbare producten een unique selling point (USP) vormen voor jouw bedrijf. Het laat zien dat je actief bijdraagt aan het verminderen van plastic afval en geeft potentiële klanten een extra reden om voor jouw product of dienst te kiezen.

Conclusie

De SUP-regeling die per 1 januari 2024 in werking treedt heeft gevolgen voor verschillende sectoren, waaronder kantoren, supermarkten, horeca, evenementen en sportclubs. Het is belangrijk om op tijd over te stappen op duurzame alternatieven en te voldoen aan de nieuwe regelgeving. Door gebruik te maken van bedrukte herbruikbare drinkwaren, servies en bestek kun je niet alleen voldoen aan de SUP-regeling, maar ook profiteren van voordelen voor jouw branding, zoals een verbeterd imago, vergrote naamsbekendheid en duurzaamheid als unique selling point. Wees dus voorbereid en maak van deze verandering een kans voor jouw bedrijf.

Wij kunnen je helpen!

Ben je geïnteresseerd in bedrukte herbruikbare drinkwaren, servies en bestek voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op!